Akácméz
Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas, akácvirág illatú. Színe a származási helytől függően a színtelentől az enyhén sárgásig terjed, ritkán zöldes árnyalatú. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz, jó fertőtlenítő, köhögéscsillapító hatású. A magyar akácméz minősége és egyedisége miatt Hungaricumnak számít.
Vegyes virágméz
Nem fajtaméz. Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból tevődik össze. Emiatt színe és íze sokféle lehet. A vegyes virágméz születhet a mézüzemben történő többféle méz keverékéből is. Színe általában sötétebb sárgás-barnás árnyalatú. Gyorsan kristályosodik. Mivel több virág nektárjából tevődik össze, ezért tápérték szempontjából a legértékesebb mézünk.
Napraforgó méz
Erős karakteres ízű, kesernyés, savanykás, aranysárga színű méz. Gyorsan kristályosodik. Nagyméretű kristályok képződnek, melyek leülnek az üveg aljára, s fölötte marad egy híg réteg. Színező hatású és erős íze miatt élelmiszer-alapanyagnak kiváló. Emiatt elsősorban sütéshez, főzéshez ajánljuk.
Repce méz
Karakteres ízű méz, főképp a sütőiparban használatos. Színe folyékony állapotban sárga, de mivel gyorsan kristályosodik ezért színe csontfehér. Kristályai aprók, melyek a méz élvezeti értékét nem csökkentik. Kevéssé savas, ezért gyomorsav-túltermelés miatt emésztési zavarok enyhítésére is alkalmas a repce méz. Gyomor- és nyombélfekély kezelésére eredményesen alkalmazható.
Erdei méz
Ez a mézfajta nem a virágok nektárjából készül. A méhek a növények levelein található mézharmat gyűjtésével készítik, ezért virágpor tartalma elenyésző. Színe barnától, csaknem feketéig terjed. Létfontosságú nyomelemeket és a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó méz, ezért könnyedén feldolgozza és hasznosítja szervezetünk. Erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet. Emésztést kiegyensúlyozó hatású. Beltartalmi értéke kiváló. Fogyasztású 4-5 teáskanálnyi naponta.
Lépes méz
Jótékony hatása a légzőszervi megbetegedések gyógyításában jelentős. Orrdugulás, légút tisztítás, az arc- és a homloküreg tisztításában hatásos.
Mézes csemege
Az olajos magvak közül a dió, a mogyoró és a tökmag íze harmonizál a legjobban a méz ízével. Ezek igazi nyalánkságok, önmagukban fogyaszthatók. Az aszalt gyümölcsök vitaminokban és gyümölcssavakban gazdagok, kiválóan kiegészítik a méz kedvező tulajdonságait.